Subscribe Now: Feed Icon

Saturday, July 14, 2012

Rahsia 1618


Kota Makkah telah diperintahkan sebagai arah bersolat, suatu tempat yang menakjubkan bagi berbilion umat Islam. Ia juga adalah pusat paling suci bagi agama Islam.

Nombor 1618 adalah nombor yang sangat unik, berkaitan dengan rahsia kejadian alam seperti kaitan dengan denyutan jantung, nisbah spiral DNA, dan "dodecehadron" iaitu 12 sisi dengan setiap sisi berbentuk pentagon (segi lima).

Selain itu nombor 1618 juga dikaitkan dengan alam semester seperti penyusunan daun tanaman yang dinamakan "phyllotaxy", sepihan kristial salji, struktur spiral pelbagai galaksi. Kesemua ciptaan Allah ini berkaitan dengan nombor 1618 yang dikenali Nisbah Emas (Golden Ratio).

Nisbah ini juga digunakan pada piramid di Mesir, Ahli astronomi terkenal, Keppler, mendefinisikan nombor ini sebagai "Khazanah Berharga".

Pakar estetika, Dr.Steven Markout, membuktikan dalam kajiannya selama 25 tahun bahawa setiap rupa dan bentuk tubuh manusia, diciptakan dengan menggunakan nisbah tersebut.

 "Tuhan yang telah mencipta dan mengatur kejadianmu, lalu menjadikan anggotamu sesuai (dengan tujuan yang kerananya anggota itu diadakan), serta menjadikan (binaan tubuh badanmu) sama padan dengan kekuatannya"  Surah AlInfitar, Ayat 007.

“Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya). Kemudian (jika dia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu), Kami kembalikan dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang yang rendah”.  Surah At Tiin, Ayat 4-5.


Nisbah 1618 akan menjadi cantik di mata manusia.

Titik Nisbah Emas Bumi


Nisbah jarak antara Mekah dan Kutub Utara, dengan jarak antara mekah dan kutub selatan adalah bersamaan dengan nisbah 1618 iaitu "Nisbah Emas".

Selain itu, Nisbah jarak ke Timur dengan jarak ke barat yang ditentukan oleh garis 'solstis'(titik balik matahari) dari mekah juga bertepatan dengan 1618.
No comments:

Post a Comment